Zo ontstond de wooncrisis

 • Gepubliceerd op 11 dagen geleden

  NOS op 3

  Dit is deel 1 van een grote special over de crisis op de woningmarkt. In deze video leggen we je uit hoe het kan dat jij zo moeilijk aan een huis kunt komen. Check ook vooral deel 2, daar gaan we in op de vraag: hoe komen we hier weer uit? nlblow.info/start/mpugo32ci42Qhqc/video.html

  00:00 Intro
  02:27 Te weinig gebouwd
  07:40 We zijn anders gaan leven
  08:48 Vastgoed als investering
  11:34 Tweede Wereldoorlog
  15:29 2021
  17:11 Outro

  Meer video’s? Abonneer je op ons kanaal en praat mee! bit.ly/2PJk8Xg

  Volg NOS op 3 ook op Instagram: nosop3

  ---------------------------------------------------------------

  ● VRAGEN/TIPS/IDEEËN? We horen graag wat jij van het nieuws en onze uitleg vindt, laat je horen in de comments! Of mail ons: nosop3@nos.nl

  ● VOLG ONS OOK HIER: Facebook: nosop3 Twitter: nosop3

  ___________________________________________________

  De NOS is de grootste nieuwsorganisatie van Nederland. Bij NOS op 3 vind je elke zaterdag nieuws dat je niet mag hebben gemist. Wij gaan voor jou op onderzoek uit naar nieuws uit jouw wereld. Ook vind je hier uitleg bij het nieuws.

NOS op 3
NOS op 3

In deel 2 gaan we in op de mogelijke oplossingen: hoe komen we hier weer uit? Check deel 2 hier (en vergeet niet te abonneren!): https://youtu.be/9jioHgSTZQo

3 dagen geleden
Blobvis Zwemt
Blobvis Zwemt

Waar ik zo'n ontzettende hekel aan heb in Nederland is dat geen enkele media het beestje bij de naam durft te noemen: Kabinet Rutte maakt Nederland kapot voor de gemiddelde Nederlander en doet alles om rijke investeerders nog rijker te maken. Jullie klagen dat Oost-Europese media geen vrije media hebben, terwijl de oppositie daar eigen kranten, tv-kanalen, etc. heeft waar ze 24/7 hun politieke leiders bekritiseren. In Nederland durft niemand ook maar enige schuld aan Rutte toe te wijzen. Wie heeft hier nou geen vrije media? Nederland!

2 dagen geleden
Realite58
Realite58

Meer woningen bouwen klaar!

Uur geleden
Rebekka van den Brink
Rebekka van den Brink

Zo herkenbaar allemaal. Ik heb tien jaar geleden na mijn studie een mooi appartement gehuurd maar deze is inmiddels gekocht door een coöperatie die heel duidelijk mij liever kwijt is dan rijk om het appartement als twee woningen drie dubbel door te verhuren. Zoals bij de buren is gebeurd. Deze oude doorzonwoningen zijn zonde van het geld voor hen.

Uur geleden
Gert Woumans
Gert Woumans

Beetje anekdotisch, maar daarom misschien niet onjuist. mocht meer geïntegreerd zijn om het aantal woningen tekort te verklaren... Welk aspect heeft welke impact. En dat tekort stuurt natuurlijk de investeerder die volgens mij eerder symptoom is dan oorzaak. Mochten er teveel woningen zijn, dan daalde de prijs en zouden de investeerders er niet op af komen.

19 uur geleden
nl91088
nl91088

0

20 uur geleden
Paul Damhuis
Paul Damhuis

Waarom word de immigratie niet genoemd?

20 uur geleden
Levien souwcijs
Levien souwcijs

woningnood ja jongens ik weet het, jullie zijn ws links maar komt toch ook wel een beetje door de hoeveelheid vluchtelingen die we allemaal binnengehaald hebben... geen haat naar buitenlanders zeker niet

22 uur geleden
FlaneerMeister
FlaneerMeister

Er moet gewoon een flexibel belastingtarief komen op het aankopen van huizen. Mensen die nog geen vastgoed bezitten betalen geen overdrachtsbelasting, mensen die een tweede huis kopen betalen een percentage bijv 2% en vanaf 3 huizen voer je 10% in. Zo wordt hetzelfde huis voor een belegger veel duurder, terwijl het voor starters goedkoper wordt.

22 uur geleden
mindustrial
mindustrial

Falend immigratiebeleid, boeren met land die gemeentes in hun greep hebben en verhuurdersbelasting zijn de echte oorzaken. Maar dat zal geen enkel kabinet durven zeggen.

23 uur geleden
Charming nowhere to hide
Charming nowhere to hide

We hebben weer een minister van volkshuisvesting nodig. Die af te schaffen sloeg echt nergens op!!

Dag geleden
San Dagelijks
San Dagelijks

Door corona kon ik m’n scriptie anderhalve maand eerder dan de deadline inleveren, omdat ik zeeën van tijd had en geen fomo kon hebben van leuke feestjes o.i.d. Dus dat was een klein pluspuntje op zich. Oh btw natuurlijk geslaagd he.

Dag geleden
Standard Dislike
Standard Dislike

13:09 ...en je bent verplicht asielzoekers in je huis te nemen . Laat dat maar eens effe op je inwerken . LOL .

Dag geleden
Charming nowhere to hide
Charming nowhere to hide

Mensen maken te veel kinderen tegenwoordig om meer geld te krijgen

Dag geleden
Giel van Altena
Giel van Altena

De woningprijzen lopen ook op door meer kunnen lenen (lage hypotheekrente), meer kunnen overbieden (belastingvrije gift van ouders), te hoge taxatiewaarden en daardoor te hoge hypotheekruimte. Zodra woningen in een straat verkocht worden nemen de woningwaarden en daarmee de hypotheekruimte verder toe.

Dag geleden
Annika Brink
Annika Brink

Yep, wij doen al jaren alles goed om te kunnen zorgen dat we een huis kunnen kopen, maar zitten volledig klem. Mijn partner en ik zijn al 8 jaar samen, in de 30 en hebben beiden hard gewerkt voor een iets boven modaal inkomen. Goed geregeld, toch? Not. We komen niet in aanmerking voor sociale huur en betalen ons daarom helemaal scheel in de vrije sector. Goedkoper wonen zit er niet in, en dus kunnen wij niet genoeg sparen om op een koop woning te overbieden. Waar ligt voor ons de oplossing?

Dag geleden
Lieve xEsprit
Lieve xEsprit

Waarom moeten organisaties voor sociale huurwoningen dan heffing betalen ipv de investeerders? What is thisssss

Dag geleden
Cappa8
Cappa8

Wat ik vooral niet snap aan deze hele situatie is dat ik met mijn inkomen, gedwongen wordt om in de vrije sector te huren voor minimaal 800+ euro maar dat ik geen hypotheek kan afsluiten voor zeg 400 euro. Hoe zit dat nou?

2 dagen geleden
aswer huio
aswer huio

slapen, wonen en werken is niet uit te houden maar wel de realiteit

2 dagen geleden
Joep
Joep

6:10 mijn nietbestaande liefdesleven

2 dagen geleden
justkiddin1980
justkiddin1980

Heb de video niet bekeken, gaat het hier ergens ook over de massale stroom aan immigranten?? Bevolkingsgroei over de laatste tien jaar is bijna alleen toe te schrijven aan immigratie.

2 dagen geleden
aswer huio
aswer huio

Vergeten. Onderbezetting bij gemeenten voor behandeling van steeds complexere vergunningen. Bezwaar- en beroepsprocedures. Veelal gebaseerd op oneigenlijke

2 dagen geleden
Confusiusd
Confusiusd

Ik wil daar nog aan toevoegen dat de zogenaamde scheefwonersregeling voor sociale huur ook opgaat voor eenoudergezinnen waarvan hun kind 23+ is. Je zit al boven de scheefwoners grens wanneer beiden een minimum inkomen hebben. Ook als betreft de inwoner dus je kind en dus geen partner worden de inkomens bij elkaar opgeteld en wordt de hoofdhuurder (de ouder dus) bestraft met een huurverhoging die past bij scheefwoners. Dit kan door de jaren heen (stel dat je kind thuis blijft wonen tot zijn of haar 30ste) flink oplopen en deze huurverhogingen worden NIET teruggedraaid zodra het kind alsnog het huis uitgaat. Waardoor je dus de situatie krijgt dat een ouder met een minimum inkomen uiteindelijk met een superhoge huur blijft zitten. Niet alle huurders ontvangen huurtoeslag, soms zit je net boven die grens. En zelfs bij recht op huurtoeslag wordt er bij een te hoge huur een strafkorting op de toeslag gelegd omdat je in vergelijking met je inkomen te duur bent gaan wonen. En om het nog krommer te maken: het is wel toegestaan om straffeloos een kamer te verhuren aan een vreemde. Ik mag dus het kind van een andere ouder wel in huis nemen maar niet mijn eigen kind. Hoe krom is dat?

2 dagen geleden
Surfalong
Surfalong

Hij vergeet wel even te vermelden dat de "knokploegen" van de pandjeseigenaren, die krakers uit hun huis mepten, werden geleid door Willem Holleeder. Zo is die man zijn criminele carrière begonnen: quasi legitiem krakers meppen met zijn Kreidler-club-vrienden (die van de Kreidler op de Harley overstapten en de Hell's Angels oprichtten).

2 dagen geleden
W. Malestein
W. Malestein

Schandalig dat er zo veel mensen zijn die geen dak boven hun hoofd kunnen krijgen, terwijl er aan de lopende band bouwprojecten worden vertraagd of stilgelegd, omdat er door de stikstof-uitstoot wel eens een heideplantje uit zou kunnen sterven. We gaan toch niet het belang van planten, boven het belang van mensen zetten?!

2 dagen geleden
TheRealJanZ
TheRealJanZ

wie gooit nu geld weg als investeerder(s) in Voals zoals Vaals in het plat wordt genoemd veel te duur en zonde van het geld

2 dagen geleden
TheRealJanZ
TheRealJanZ

ach erm

2 dagen geleden
Marc de Vries
Marc de Vries

Volksvijand nummer 1 is dit communistische corona-beleid van Rutte en co

2 dagen geleden
Back2 Nature
Back2 Nature

Geeft de NOS nu ineens de migratie ook de schuld? We zijn dus toch in een parallele wereld beland!

3 dagen geleden
Jesse
Jesse

Mensen maken te veel kinderen tegenwoordig om meer geld te krijgen

3 dagen geleden
Moomanni
Moomanni

Lekker onbelangrijk maar, wat was dat liedje, "Hearts for sale" ofzo? Vond er een bij The Rolling Stones maar dit is eem vrouwenstem en echt heel wat anders. Iemand? :)

3 dagen geleden
Claudia
Claudia

Degene die jullie muziek kiest..... geniaal

3 dagen geleden
Sebastiaan Vlamings
Sebastiaan Vlamings

Waar de Corona pandemie geen invloed op gehad heeft? Het de exponentiele groei van het rijkdom van de 1%.

3 dagen geleden
Chris s
Chris s

In het noordoosten van het land is genoeg vrij en te betalen. Maar nee, iedereen moet perse in de randstad wonen ongeacht je inkomen.

3 dagen geleden
Nabu Fate
Nabu Fate

Zeker een mooi punt er is eigenlijk wel gewoon genoeg leegstaand maar o nee ze zouden maar is wat verder moeten om bij hun school of werk te komen.

3 dagen geleden
GroenAppelBoompje
GroenAppelBoompje

Ook heel fijn dat de politiek had beloofd bij het invoeren van het leenstelsel dat er niet gekeken zou worden naar je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, nou, mooi wel dus :/

3 dagen geleden
Manifestations
Manifestations

meestal zijn wij fan van jullie video's, maar hiervan zijn we geschrokken

3 dagen geleden
Manifestations
Manifestations

serieus, Volkskrant schrijft vandaag weer positief over Kraken. Hoe komen jullie erbij dat kraken geen oplossing is? Bij bezit hoort verantwoordelijkheid en dakloos zijn is geen geintje en slecht voor economie, criminaliteit etc

3 dagen geleden
Ad Roos
Ad Roos

Vergeten. Onderbezetting bij gemeenten voor behandeling van steeds complexere vergunningen. Bezwaar- en beroepsprocedures. Veelal gebaseerd op oneigenlijke argumenten vanuit onkunde en/of financieel gedreven (geen planschade maar vaak chantage). Te kleine commissies om de bezwaren te behandelen met lange doorlooptijden tot gevolg.

3 dagen geleden
Jos Zonneveld
Jos Zonneveld

De zoon van Femke Halsema is ooit gearresteerd voor bezit van een wapen (kapot) was een hot item. Is dit niet in een doofpot gestopt?

3 dagen geleden
Hanna EWR
Hanna EWR

6:17 Die is gevaarlijk en moet genuanceerd worden. Lees bijvoorbeeld de artikelen van OneWorld hierover!

3 dagen geleden
Siraj Autar
Siraj Autar

Groot probleem dit, ik heb 8 jaar geleden goed kunnen kopen voor jawel 160.000,nu tussen de 230.000 en 270.000 waard afhankelijk van welke staat en met welk ander huis in de straat je vergelijkt. Maar vergis je niet, koopwoning hebben en onderhouden = duur. Enige grote voordeel is dat het je spaarpot is voor later zolang je leeft. Als de vaste lasten op een dag wegvallen= een zegen, dan kun je echt beter gaan genieten van je zegge laatste 20 jaar, leuk wagentje, beetje wandelen en wekelijks uiteten etc. Ik heb wel echt te doen met mensen die nu nog aan de start staan en moeten buffelen voor hun eerste woning. Maar he, kwam mij ook niet aanwaaien, heb er destijds keihard voor geknokt om bonussen te halen die opgeteld mochten worden als structureel onderdeel van het salaris, dat is mijn redding in die zin geweest. Succes aan allen en die in de run voor een woning zijn en blijf de politiek op hun flikker geven want die beleidsmakers zijn voor een heel groot deel schuldig!

3 dagen geleden
Daniel Robertson
Daniel Robertson

We moeten stoppen met zoveel houtje touwtje belastingen en subsidies en zorgen dat er minder pieken en dalen in de markt komen, zodat bouwen een stabiele industrie wordt. En stoppen met huurders benadelen ten opzichte van kopers!

3 dagen geleden
Zorr0theOne
Zorr0theOne

PFAS whhahahahahhah wat denk je dat op die mondkapjes zit!!! juist PFAS

3 dagen geleden
Remko van den Berg
Remko van den Berg

binnen 10 jaar gaan die boomers dood komen die luxe huizen vrij, dan daalt de prijs wel weer. Met een beetje ontvolkingspolitiek en spreiding van de werkgelegenheid over het land..

3 dagen geleden
joey smit
joey smit

ik vraag me af wat er gaat gebeuren als er niet snel een oplossing wordt gevonden. Als jongeren geen woning kunnen vinden met minstens een extra slaapkamer, dan zit gezinsuitbreiding er ook niet in. Tenzij er dan een nieuwe immigratiestroom om de hoek komt kijken, dan zal de bevolking vergrijzen. Ik had al begrepen dat pensioenen de afgelopen jaren steeds achteruit gaan, maar dit maakt het alleen maar erger. Zal leuk worden als de geldstroom van de werkende groep naar de gepensioneerde opeens opdroogt. Dan wordt het maar overleven van je spaargeld of doorwerken tot je dood. De enige oplossing daarvoor is de verkoop van je huis, om vervolgens goedkoop in een tiny home te gaan wonen.

3 dagen geleden
Roelf
Roelf

Zal ik het maar zeggen dan: er is helemaal geen woningnood, want het aantal daklozen is niet toegenomen, anders dan door immigratie. Wat we hebben is een luxeprobleem.

3 dagen geleden
#F1release
#F1release

Deze video had je ook kunnen maken voor de jaren 80

3 dagen geleden
lijpe turk
lijpe turk

Echt netjes uitgelegd ik hoop dat deze probleem heel snel stopt en dat iedereen recht heeft op zijn eigen huis in zijn eigen land.

3 dagen geleden
Joo vW
Joo vW

Ha ik dacht; Corona, mooi nu kan het wat normaliseren en kunnen we ook kopen. Zo dat was een koude kermis zeg....

3 dagen geleden
Two Motion
Two Motion

Waarom wordt het systeem van Zuiderland niet als oplossing gezien?

3 dagen geleden
Mathias M
Mathias M

Mijn mening zal wel onpopulair zijn hierover maar ik denk dat het grootste probleem is dat jongeren niet met geld kunnen omgaan. Je vind wel betaalbare woningen maar je moet gewoon klein beginnen en niet boven uw stand leven. Huursubsidies helpen ook niet want dat verhoogt het aanbod niet dus dan gaat de prijs voor iedereen omhoog.

4 dagen geleden
Jeroad
Jeroad

bezuiniging op zorg door de overheid > geen bejaardenhuizen > ouderen blijven eenzaam thuis wonen > toename woningtekort Westerse overheden bemoeien graag met andere landen > meer immigratie > toename woningtekort Niet 100% wetenschappelijk bewezen stikstof beleid > minder bouwen > toename woningtekort Woningbouwverenigingen krijgen minder subsidie van de overheid > minder bouwen > toename woningtekort Elitaire "Nederlanders" en bedrijven kopen woningen op (investering) > toename woningtekort

4 dagen geleden
Mick Schattefor
Mick Schattefor

Gelukkig heb ik nog wel een huis kunnen kopen op 20 jarige leeftijd voor 130k +90k tegenaan gegooit en heb nu een woning die we kunnen verkopen voor 275k misschien wel meer. Samen met een maat die ook handig was. Heel veel gelluk gehad en nu lekker aan het aflossen! Wij wonen nu wel in een dorp van niks maar lekker boeien we hebben wel een luxe 2 onder 1 kap zie de potentie en wil overwerken het koste ons na werk zo'n 30 uur per week. Maar uiteindelijk heb je wel wat! We moeten nu nog 210k aflossen dus we zoude een kleine prijd afname ook kunnen permiteren.

4 dagen geleden
Apex Cookies
Apex Cookies

Massa immigratie

4 dagen geleden
HC PunkRockhxxx
HC PunkRockhxxx

Hier in Amsterdam is de woningnood verergerd door de tienduizenden buitenlandse, alleen maar ENGELS SPREKENDE EXPATS 💩 die onze sociale woningen en masse hebben gekocht de laatste 10 jaar. Vaak verhuren ze die nog onder of via Airbnb etc. 😠Dan heb je de duizenden mensen uit de EU landen die hier de laatste 20 jaar zijn komen wonen en werken. Ook status houders die voorrang krijgen op de woningmarkt... Allemaal onrechtvaardig voor ons, die hier zijn geboren en getogen, deze dingen worden niet benoemd in de media; de echte oorzaken...

4 dagen geleden
HC PunkRockhxxx
HC PunkRockhxxx

Hier in Amsterdam is de woningnood verergerd door de tienduizenden buitenlandse, alleen maar ENGELS SPREKENDE EXPATS 🤮💩 die onze sociale woningen en masse hebben gekocht de laatste 10 jaar. Vaak verhuren ze die nog onder of via Airbnb etc. 😠Dan heb je de duizenden mensen uit de EU landen die hier de laatste 20 jaar zijn komen wonen en werken. Ook status houders die voorrang krijgen op de woningmarkt... Allemaal onrechtvaardig voor ons, die hier zijn geboren en getogen, deze dingen worden niet benoemd in de media. Waar denk jij dat die 900 EMA (EuropeesGeneesmiddelenAgentschap) medewerkers en hun gezinnen die hier kwamen, gingen wonen..

4 dagen geleden
bowen voowy
bowen voowy

Kortom, de oorzaken zijn complex en de oplossingen zijn niet simpel. Ben benieuwd naar volgende week!

4 dagen geleden
pl topper
pl topper

NONSENS, HET IS NIET BELANGRIJK GENOEG

4 dagen geleden
bowen voowy
bowen voowy

Er komen iedere week weer honderden nieuwe Nederlanders binnen kunnen we best hebben, we zijn immers het Rijke Westen

4 dagen geleden
Patricia Hoogendoorn
Patricia Hoogendoorn

Ik woon nu met kind van 17 en kind van 11 bij m'n ouders in. Door een scheiding. Krijg geen urgentie. Al 11 maanden aan het zoeken. Nu maar particulier huren, voor de hoofdprijs en mijn zoon zal zeker nog 10 jaar bij mij wonen.

4 dagen geleden
jandojando
jandojando

Bouwen bouwen bouwen zodat er nog meer geld verdient kan worden. Er moet regelgeving komen die zorgt dat de koop/huur prijs in verhouding staat tot de werkelijke waarde van een woning (het materiaal.) En de grondprijzen moeten radicaal omlaag.

4 dagen geleden
Denise
Denise

Deze stomme huizenmarkt is precies de reden dat ik nu twee jaar in London woon. Daar is de huizenmarkt beter. Ik houd van Nederland, maar door de huizenmarkt heb ik geen andere keuze dan verhuizen.... :( Hier kan ik een veel groter huis kopen voor hetzelfde bedrag en ik betaal minder belasting, laten we het niet hebben over de waarde van de euro vs de pond.

4 dagen geleden
Menno van den Berg
Menno van den Berg

Ergens moet deze gekte omslaan in een crisis, geld is niks meer waard

4 dagen geleden
Jurn Jurn
Jurn Jurn

Boeie

4 dagen geleden
S Dew
S Dew

ik heb geen medelijden met die studenten die nu geen woning kunnen vinden, de meeste zijn exteem links, stemmen dus ook op linkse partijen, die zelfde partijen halen 100.000 - 150.000 mensen per jaar binnen, onze oude koningin Juliana waarschuwde in de jaren 1960 in haar troonrede al dat Nederland te vol zat, en toen hadden we nog maar 9M mensen, we zitten nu op 17M mensen en we zijn hard op weg naar de 20M mensen... en zo simpel is het!.. en niet alleen de linkse partijen zijn hier schuldig aan, de VVD bijvoorbeeld haalt al die mensen binnen om onze lonen laag te houden, de linkse partijen zo als pvda, groenlinks en D66 doen dit om een vals gevoel van barmhartigheid, maar iedereen vergeet zijn eigen bevolking!. en deze meneer in dit filmpje heeft eht er precies 10 seconden over, maar teveel mensen in ons land is HET grote probleem, NL is een tweekamer woning waar 20 mensen in wonen.....

4 dagen geleden
T. Barnes
T. Barnes

ik ben zo boos en gefrustreerd, vrienden en kennissen leven noodgedwongen in containers of bij hun ouders, het is niet aan te beginnen en zonder dat er snel iets veranderd is de kans op een woning nihil

4 dagen geleden
Benno Mooi
Benno Mooi

Corona heeft geen invloed gehad op dat de zon iedere dag weer in het oosten opkomt.

4 dagen geleden
Noel
Noel

Waarom laten jullie niet een keer de andere kant zien? Voor elk huis dat wél verkocht wordt, eens de kopers ervan interviewen. Wie zijn het precies, en hoe hebben ze het huis kunnen kopen.

4 dagen geleden
René Leisink
René Leisink

Wat een helder verhaal! Over de oplossingen: misschien moet er een tijdelijke stop komen op het bouwen van vakantiehuizen. Want ieder vakantiehuis kost kostbaar bouwmateriaal, personeel en stikstofruimte. Die kunnen we beter inzetten om de wooncrisis aan te pakken.

4 dagen geleden
A A
A A

Dit komt doordat we de massa immigratie toe laten. Alle Syrië’s bezitten de mooiste woningen 🤬 straks de Afghanen. Stop 🛑 de massa immigratie

4 dagen geleden
Kantline
Kantline

Hij legt letterlijk uit dat de meeste immigranten gastarbeiders zijn, geen vluchtelingen.

4 dagen geleden
nicole
nicole

Ik ben nu 29 en denk regelmatig na over de vraag hoeveel jaar ik zou moeten wachten tot de markt is afgekoeld. Zal ik wachten tot mijn 35ste? Of is dat nog te optimistisch?

4 dagen geleden
W. Malestein
W. Malestein

Ik zou er zeker niet op wachten, maar gauw op de boot springen als je dat kan, want de huidige woningnood is niet binnen 20 jaar opgelost.

2 dagen geleden
SPARTN
SPARTN

Als je gwn een vaste baan hebt krijg je prima een hypotheek....de jeugd van nu kiezen allemaal een tussenjaar en een kut studie waar je niks aan hebt..ik ben nu net 1 jaar afgestudeerd HBO'r heb een hypotheek van 2 ton en een eigen huisie. Als je wilt dan is het makkelijk te doen

4 dagen geleden
Sensation
Sensation

Hoop dat het een keer de aandacht krijgt

4 dagen geleden
GloedjeNieuwKanaal
GloedjeNieuwKanaal

De pandemie heeft geen invloed gehad op mijn relatie status

4 dagen geleden
MountainValley Media
MountainValley Media

Er komen iedere week weer honderden nieuwe Nederlanders binnen kunnen we best hebben, we zijn immers het Rijke Westen

4 dagen geleden
Joyce Van Wijk
Joyce Van Wijk

Wij hebben nog in december een huis kunnen kopen en met geluk 'maar' 5.000 hoeven overbieden. Succes en sterkte voor alle mensen die een huis willen kopen of huren in deze tijd.

4 dagen geleden
Anna Regenboog
Anna Regenboog

Woon ook bij mams. Schaam me er steeds minder over. Ben benieuwd wanneer die eeuwige groei gaat eindigen.

4 dagen geleden
Hüseyin Kaya
Hüseyin Kaya

Je kan zo aan die gelaten van deze jongeren zien dat ze helemaal fucked up zijn

4 dagen geleden
Ruben van Maanen
Ruben van Maanen

Ik denk dat een heel goed onderdeel van de oplossing kan zijn dat we heel veel kleine huizen bouwen: Zoals genoemd leefde men gemiddeld op 10 m^2 in 1995 (toch?), dat moet weer terug. Ik vind het verre van erg om in een klein huis te leven. Sterker nog, mij lijkt het juist leuk om zo'n ruimte in te richten en te passen en meten. Ik ben een hele normale Jongen van Havo 4 die net van Vwo 4 afkomt. Ik krijg een deel van mijn studie tegoed, en kan zeer waarschijnlijk een goede baan vinden. Ik ben vooral bang voor mijn leeftijdsgenoten die nu minder geluk hebben met hun ouders, en misschien helemaal geen baan kunnen vinden later. Zij zullen het een stuk lastiger krijgen dan ik. Ik ben benieuwd naar jullie 2e deel, vooral hoe realistisch een oplossing zijn kan. Tot dan!

4 dagen geleden
Sven
Sven

Ik heb geen kinderen. En ik weet goed waarom: we zijn allemaal tijdelijk. En er zijn teveel tijdelijken. 1 tijdelijke is al teveel. Er is geen woningnood op de maan of mars. Geen menselijk lijden. Denk daar maar eens over na voor je zonder hun toestemming kinderen maakt. Hadden pa en ma dat maar gedaan.

4 dagen geleden
Lorena da Ponte
Lorena da Ponte

De huizenjacht is niet alleen moelijk voor starters en jongere mensen. Wij moesten verhuizen door een nieuwe baan en bijna 2 jaar op een huis gezocht. Uiteindelijk hebben wel een iets verkocht maar zeker niet wat we zouden kunnen 3 jaar geleden. Lekker een extra ton er bij voor een tussenwoning. Belachelijk

4 dagen geleden
minij hooi
minij hooi

Leegstaande kantoorpanden omtoveren tot woonruimtes? Helemaal nu werken op afstand steeds normaler wordt en de vraag naar werkruimte afneemt.

4 dagen geleden
Analoge Kiekjes
Analoge Kiekjes

Goede uitleg, heel helder. Helaas ook hier al lang op zoek naar een nieuwe woning. Wij zijn zogenoemde "scheefhuurders". We zitten in een goedkopere sociale huurwoning, willen graag kopen of duurder sociaal huren, maar komen er niet tussen. We staan bijna 8 jaar ingeschreven en hebben nog nergens uitzicht op. We maken graag ruimte voor mensen met een kleinere portemonnee, maar helaas, er komt te weinig vrij in het duurdere segment van sociale huur. Kopen gaat ons niet lukken en we weigeren de portemonnees van investeerders te vullen door particulier te gaan huren (naast dat we daar ook net weer niet genoeg voor verdienen)

4 dagen geleden
minij hooi
minij hooi

Mis toch echt sociale huur flats slopen en koop laagbouw bouwen.

4 dagen geleden
Groot Meester
Groot Meester

De kamer is volksvijand nr.1

5 dagen geleden
Fristi
Fristi

15:17 "Kraken is dus geen antwoord op de woningnood." Het feit dat het verboden is wil niet zeggen dat het geen goede oplossing is. Of eindigt het volgens jullie altijd in verloedering en geweld?

5 dagen geleden
Rivka Huijer
Rivka Huijer

Wij hadden mazzel en werden ingeloot op een woning. Verder maken we geen schijn van kans in deze bizarre tijden

5 dagen geleden
Meryem Yarba
Meryem Yarba

En dan die studieschuld… hoeveel impact die kan hebben om een hypotheek te krijgen is abnormaal😔

5 dagen geleden
W P
W P

Helder uitgelegd! Wat nog wordt vergeten is de versoepeling van de leennormen voor particulieren. In 2016 werd het laagste inkomen van tweeverdieners voor 30% meegenomen. Nu wordt dit inkomen al voor 80% meegenomen. En voor volgend jaar wil het kabinet dit voor 90% meenemen en de studieschuld minder zwaar laten meetellen. Een sprong van 80 naar 90% met tweeverdieneners met een inkomen van 40.000 en 30.000 betekent grofweg geen 320.000 lenen maar 350.000. Kortom het drijft de prijs alleen maar verder omhoog. Een slechte ontwikkeling. Mensen gaan meer betalen voor exact dezelfde woning.

5 dagen geleden
kel
kel

Lol, een eigen huis, een plek onder de zon.

5 dagen geleden
Anton Floor
Anton Floor

Naast de genoemde redenen in deze (overigens prachtige) video, kan ik er nog een toevoegen. De toenemende invloed van kortlopende contracten en zzp-contructies is het steeds moelijker aan de inkomenseis te voldoen. Daarbij komt dat die inkomenseisen ook nog eens hartstikke scheef zijn. Per maand 1200 euro neerleggen voor een huurwoning kan blijkbaar prima, maar voor een hypotheek tikt het maximale bedrag nog niet eens de 260K aan.

5 dagen geleden
Kevin
Kevin

horloge handel stopte niet

5 dagen geleden
Bounty Killer
Bounty Killer

Verdien 55000 per jaar, woon in een sociale huurwoning 45m2 betaal 375 euro per maand en ben een scheefwoner. Ik kan geen huis kopen in de regio Utrecht, vrije sector betaal je 1200 per maand.

5 dagen geleden
Dennis
Dennis

de krakersbeweging is ook uitgestorven omdat ze aan de speed en heroine verslaafd zijn geraakt. dat is typisch voor dit soort mensen, ze willen van alles in de brand steken en als ze hun zin niet krijgen gaan ze over tot geweld en als dat niets uitricht dan gaan ze uit pure machteloze woede aan de drugs en alcohol.

5 dagen geleden
Fabian Rudde
Fabian Rudde

heb inmiddels de garage moeten ombouwen naar woonruimte..

5 dagen geleden
S K
S K

De pandemie heeft geen invloed gehad de klassenvoorkeur van de heer Rutte.

5 dagen geleden
Kontenkletser
Kontenkletser

Ik hoor anders niets over toegenomen immigratie, die vaak voorrang krijgt bij sociale huurwoningen. En over het feit dat er WEER, net zoals voor de kredietcrisis, gerommeld wordt met securitisaties van hypotheken bij banken, die vervolgens door worden gekocht aan het schaduwbankwezen. Maar ja, blijft de NPO natuurlijk.

5 dagen geleden
Pieter Petrus
Pieter Petrus

Het probleem is dat wij in Nederland aan dezelfde regels als andere landen moeten houden, ten aanzien van de stikstof. De stikstof regels in Nederland en Europa zijn gebaseerd op vierkante meter per land en niet op bevolking. Dat betekent dat dunbevolkte landen in Europa veel meer stikstof kunnen vervuilen dan een dichtbevolkt klein land zoals Nederland. Schokkender is dat Nederland het stikstof probleem letterlijk kan oplossen met het terugwinnen van land van de zee, de vervuiling blijft hetzelfde, maar door dit simpele trucje kan Nederland het probleem oplossen. Het is duidelijk dat dit laat zien dat het stikstofprobleem niet bestaat in de manier dat wij erover nadenken. Nederland heeft een stikstofprobleem, net zoals alle andere Europese landen. Het Ruhrgebied in Duitsland en gebieden in Polen zijn nog veel vervuilder dan Nederland, maar dit maakt niet uit.

5 dagen geleden
Vermiste Personen
Vermiste Personen

Mis toch echt sociale huur flats slopen en koop laagbouw bouwen.

5 dagen geleden
Ominous
Ominous

Tja, wie had dat gedacht, tijdens de crisis van crisis naar crisis. En maar gehoorzaam blijven.

5 dagen geleden
ronald k
ronald k

en nogmaals bedankt voor deze litanie over het constant falende overheidsbeleid. Andere regering?

5 dagen geleden
ronald k
ronald k

Ik heb nog nergens gelezen over het hele vreemde systeem dat iedereen normaal vindt: Als je een hypotheek hebt met een looptijd van 30 jaar, dan heb je aan het einde van deze rit je huis meer dan dubbel aan de bank betaald. Simpel gezegd: je koopt een pakje boter bij de super waar ze €1 voor vragen, maar aan de kassa betaal je €2. Misschien toch eens een idee om banken wat anders te gaan laten werken

5 dagen geleden
Džef
Džef

Heeft vast niks te maken met massa immigratie.

5 dagen geleden
SDaniel
SDaniel

Als onderdak een grondrecht is, dan moet dat eigenlijk kosteloos geregeld worden toch? Het is sowieso belachelijk, dat we moeten betalen voor alledaagse dingen, zoals schoon drinkwater, eten, onderdak, kleding, zorg, onderwijs en uitvaart...! Geld is steeds meer een machtsmiddel aan het worden in plaats van een ruilmiddel! Ik woon in een vrijstaand huurhuis, met een tuin van meer dan 80 meter lang en 20 meter breed en ik betaal minder dan 600 euro per maand... Ik heb dit huis verkregen door middel van woningruil! De vrouw die hier eerst woonde, wilde liever in het centrum wonen en een minder grote tuin en wij wilden juist wel een grote tuin, omdat we paarden hebben. Ik neem aan dat veel oudere mensen nog in huizen met grote tuinen wonen, die ze niet willen onderhouden, terwijl er genoeg jongere mensen graag een tuin willen... En de politici!? Die moeten niet de rekening bij het volk neerleggen, anders gaat dadelijk niet iemand meer aan het werk, omdat het niet rendabel is ;-)

5 dagen geleden
Marcel 0063
Marcel 0063

Er is geen woningnood, maar er zijn teveel mensen in Nederland. Nu wil de overheid nog veel meer gelukszoekers ophalen, zodat autochtonen helemaal geen kans meer maken op een woning.

5 dagen geleden

Volgende

Het megaproces rond Ridouan Taghi

8:40

Het megaproces rond Ridouan Taghi

NOS op 3

Weergaven 377K

PACO DE HOND IS VERMIST! *De Zoektocht*

13:03

1 DAG VAN HUIS RUILEN MET BIBI! *Experiment*

14:45

The next megathrust earthquake, when?

11:57

Climate College Tour met Joris Luyendijk

59:29

Climate College Tour met Joris Luyendijk

SocialEnterpriseNL

Weergaven 1,7K

PACO DE HOND IS VERMIST! *De Zoektocht*

13:03

1 DAG VAN HUIS RUILEN MET BIBI! *Experiment*

14:45

BRUGKLAS IS EINDELIJK WEER BEGONNEN!

17:02

BRUGKLAS IS EINDELIJK WEER BEGONNEN!

Jeremy Frieser

Weergaven 105K

Ed Sheeran - Shivers [Official Video]

3:58

Ed Sheeran - Shivers [Official Video]

Ed Sheeran

Weergaven 24 mln.